Близо 200 организации се обявиха в подкрепа на Истанбулската конвенция. 

...
Близо 200 организации се обявиха в подкрепа на Истанбулската конвенция. 
Коментари Харесай


Близо 200 организации се обявиха в подкрепа на Истанбулската конвенция. 

Близо 200 организации се оповестиха в поддръжка на Истанбулската спогодба. 

Организациите изпратиха отворено писмо, в което подчертаха, че доста се изговори за конвенцията, само че нищо не се споделя за дамите и децата, които стават жертва на принуждение. 

" Политическото и властово опълчване е за сметка на към този момент мъртвите дами. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и издевателството. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно принуждение, чиято история не стига освен до медиите, само че не стига до никого. За сметка на дамите, които търсят помощ и им бива отказана, тъй като „ те сами са си отговорни “. За сметка на тези 70% възпитаници на възраст от 13 до 16 години, които персонално познават жертва на принуждение ", показват организациите.

" Целият политически популизъм и подмолните ползи, развихрили се към Истанбулската спогодба, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над дами и деца плащаме всички. Защото точно насилието в дома води до разпад на обичайното семейство, а децата ни придвижват тази експанзия в учебно заведение ", допълниха те.

Организациите приканиха управленията на всички парламентарно показани партии за полемика по тематиката. 

Те провеждат и шествие в поддръжка на Истанбулската спогодба на 23 януари от 11 часа в градинката сред Народното събрание и Софийския университет. 

Ето и цялото отворено писмо: 

Много се изговори за Конвенцията, нищо не се сподели за дамите и децата, жертви на принуждение

Щеше да е смешно, в случай че не беше грубо. Така се успокояваме между тях всички, които не сме безразлични към всекидневния тормоз и които от над 20 години се занимаваме с това, да поддържаме брутално пребити дами от техните съпрузи и сътрудници, да оказваме помощ на деца, претърпели немислими форми на принуждение, да работим по промени и усъвършенствания в законодателството, с цел да можем да спасяваме човешки животи. Защото за нас, всеки един човек, измъкнат от живот с принуждение, е голяма победа. Това е нашата идея.

Изговориха се най-невероятни неща във връзка на Истанбулската спогодба, само че нищо не се сподели за обекта на документа, а точно - дамите и децата, жертви на принуждение. Никоя партия или организация не загатна дамата от с. Окорш, пребита с парещ котлон. Пребитата до гибел жена от Хасково. Наръганата с нож жена от София. Не говорихме за бебетата и дребните деца, чиито майки живеят в боязън за живота си всяка вечер. И още, и още, и още...

Политическото и властово опълчване е за сметка на към този момент мъртвите дами. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и издевателството. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно принуждение, чиято история не стига освен до медиите, само че не стига до никого. За сметка на дамите, които търсят помощ и им бива отказана, тъй като „ те сами са си отговорни “. За сметка на тези 70% възпитаници на възраст от 13 до 16 години, които персонално познават жертва на принуждение.

Тази обстановка е в полза на причинителите. В интерес на тези, които считат, че имат изконно право на владеене над жена си и децата си. В интерес на тези, които бият, насилват, тормозят, изолират, преследват и най-после убиват своята брачна половинка или партньорка.

Целият политически популизъм и подмолните ползи, развихрили се към Истанбулската спогодба, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над дами и деца плащаме всички. Защото точно насилието в дома води до разпад на обичайното семейство, а децата ни придвижват тази експанзия в учебно заведение.

Идеята на Истанбулската спогодба не е просто да се създадат няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да няма принуждение над дами и деца. Това значи – предварителна защита. Означава всеки, от детето до възрастния, да знае, че насилието е неприемлива форма на връзки и се преследва от закона и страната. Означава осъществяване на целенасочена държавна политика, ориентирана към премахване на насилието. Означава координирани старания на всички институции в България. Или в резюме, значи, че в случай че някоя жена или дете са подложени на домашно принуждение и принуждение учредено на пола, помощ може да се потърси на национална денонощна телефонна линия за поддръжка на лица, потърпевши от принуждение. Жертвата на принуждение ще може да бъде неотложно настанена в спешен център, намиращ се в нейната област, а няма да се постанова да пътува в тежко положение до център в различен град и област. Жертвата на принуждение няма да има потребност да обикаля безчет институции и сама да си търси правата. Означава, че насилникът ще прави закононарушение, в случай че нарушава ограничаващата заповед и ще бъде съден за това.

В момента нашето законодателство и система не дават действителна протекция.

А ние желаеме дамите и децата най-сетне да бъдат изцяло предпазени от страната. Искаме днешните девойки и момчета, които са утрешни дами, мъже и родители, да образуват настройки, учредени върху концепцията за тъждество сред дамите и мъжете и ненасилственото разрешаване на спорове в междуличностните връзки. Да изградят мироглед на взаимно почитание и самопризнание, а не на владеене и надзор.

Ето за какво приканваме управленията на всички политически партии, показани в Народното събрание, за открита обществена полемика, проведена и излъчена по публичната телевизия, по същността на Конвенцията и за какво утвърждението й е значимо и потребно за България.

Призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички виновни жители – не залагайте на карта живота на милиони дами и деца в България поради деформиране на истината.

Не ставайте жертва на клюки и несъществуващи закани.

Нека потвърдим, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието.
``
Нека покажем силата на положителното водачество.

Подкрепете утвърждението на Истанбулската спогодба, която ще донесе по-добро бъдеще за всички нас. Бъдеще без принуждение.

Можете да изразите вашата поддръжка за ратификация на Истанбулската спогодба от страна на България на 23-и януари от 11.00 часа в градинката сред Народно заседание и Софийски университет. Присъединете се към фейсбук събитието тук - https://www.facebook.com/events/207375829826761/.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР